Puha mogyorókrémes babka
2025. május 05. írta: Kóta Melinda

Puha mogyorókrémes babka

A legváratlanabb időpontban is szükségünk lehet egy finom süteményre. Sokan jártunk már úgy, hogy váratlan, ám szeretett vendégek kopogtak be hozzánk, hogy látogatásukkal megfűszerezzék a napunkat.

babka.png

Bár kelt tésztát készíteni nem lehet rövid idő alatt, megéri a hozzávalóit otthon a spájzban tartani. Sokszor kóstoltam már babkát. Mindenfajta töltelékkel finom. De a mogyorókrémes változat kiemelkedően jó. A hozzávalók arányát néha változtatom, így a sütemény állaga és ízvilága is finomodik tapasztalatom szerint.

Hozzávalók:

  • 25 dkg finomliszt
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 db tojás szétválasztva /a sárgája kerül a tésztába, a habos fehérjével a sütemény tetejét kenjük majd/
  • 5 dkg puha vaj vagy margarin
  • 1/4 kocka élesztő
  • 5 dkg finomított kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipetnyi só
  • 3 kanál kenhető mogyorókrém
  • 2 dkg reszelt étcsokoládé
  • 5 dkg vörös áfonya apróra vágva

Elkészítés:

1./ Az élesztőt kevés langyos tejjel, 1 csomag vaníliás cukorral, kevés sóval és liszttel felfuttatjuk, majd a a hozzávalókat - a zsiradék, a mogyorókrém, a csoki, valamint az áfonya nélkül - összedagasztjuk. A puha vajat ezt követően a tésztába dolgozzuk.

2./ A masszát letakarva 45 percig szobahőmérsékleten kelesztjük.

3./ A tésztát lisztezett felületre kiöntjük, és 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk. Felületét megkenjük a puha mogyorókrémmel, rászórjuk a csokoládét, és az áfonyát. A süteményt feltekerjük, majd a közepén - a tetejét egyben hagyva - kettészeljük.

4./ A tészta két részét kifordítva egybecsavarjuk, majd sütőpapírral bélelt formába tesszük, és letakarva még 30 percet kelesztjük. A babka tetejét felvert tojáshabbal megkenjük, valamint enyhén cukros langyos tejjel meglocsoljuk.

5./ A sütit 165 fokos sütőben 40 perc alatt megsütjük. Tűzpróbát végezzünk. Édes gyümölcsbor jól illik hozzá.

Jó étvágyat kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://videkiotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr7718852818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása