A legváratlanabb időpontban is szükségünk lehet egy finom süteményre. Sokan jártunk már úgy, hogy váratlan, ám szeretett vendégek kopogtak be hozzánk, hogy látogatásukkal megfűszerezzék a napunkat.
Bár kelt tésztát készíteni nem lehet rövid idő alatt, megéri a hozzávalóit otthon a spájzban tartani. Sokszor kóstoltam már babkát. Mindenfajta töltelékkel finom. De a mogyorókrémes változat kiemelkedően jó. A hozzávalók arányát néha változtatom, így a sütemény állaga és ízvilága is finomodik tapasztalatom szerint.
Hozzávalók:
- 25 dkg finomliszt
- 1,5 dl langyos tej
- 1 db tojás szétválasztva /a sárgája kerül a tésztába, a habos fehérjével a sütemény tetejét kenjük majd/
- 5 dkg puha vaj vagy margarin
- 1/4 kocka élesztő
- 5 dkg finomított kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipetnyi só
- 3 kanál kenhető mogyorókrém
- 2 dkg reszelt étcsokoládé
- 5 dkg vörös áfonya apróra vágva
Elkészítés:
1./ Az élesztőt kevés langyos tejjel, 1 csomag vaníliás cukorral, kevés sóval és liszttel felfuttatjuk, majd a a hozzávalókat - a zsiradék, a mogyorókrém, a csoki, valamint az áfonya nélkül - összedagasztjuk. A puha vajat ezt követően a tésztába dolgozzuk.
2./ A masszát letakarva 45 percig szobahőmérsékleten kelesztjük.
3./ A tésztát lisztezett felületre kiöntjük, és 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk. Felületét megkenjük a puha mogyorókrémmel, rászórjuk a csokoládét, és az áfonyát. A süteményt feltekerjük, majd a közepén - a tetejét egyben hagyva - kettészeljük.
4./ A tészta két részét kifordítva egybecsavarjuk, majd sütőpapírral bélelt formába tesszük, és letakarva még 30 percet kelesztjük. A babka tetejét felvert tojáshabbal megkenjük, valamint enyhén cukros langyos tejjel meglocsoljuk.
5./ A sütit 165 fokos sütőben 40 perc alatt megsütjük. Tűzpróbát végezzünk. Édes gyümölcsbor jól illik hozzá.
Jó étvágyat kívánok!