A gasztrokalandokat és kulináris élményeket nyújtó fesztiválok reneszánszát éljük.
Körültekintően étkezni az egészségünk megőrzésének a része.
Manapság már úton, útfélen különlegességeket kínáló bódékkal találkozunk. A magyaros ételektől a tengerentúli ízekig ma már minden elérhető. Ám az alapélelmiszerek tárolása, a higiénia időnként inkább hiányt mutat.
A napokban voltam olyan kis csacsi, hogy ismét átléptem egy kóstolással kapcsolatos korábbi fogadalmamat. Nagy tanulság származott belőle, mert enyhe ételmérgezés lett a következménye. Utólag nehéz már megmondani, hogy a tisztaság hiánya vagy az élelmiszer tárolásának trehánysága lehetett-e a probléma. Így maradt a tapasztalataim leírása.
A statisztikák azt mutatják, hogy a legtöbb ételmérgezés a háztartásokban keletkezik. Ám ehhez hozzátartozik, hogy egyéb információ nem áll rendelkezésre, amit fel lehet dolgozni, és az adatáradatba belehelyezni.
Erre figyelj, amikor ismeretlen kültéri helyen étkezel:
Van a felszolgálónak kézmosási lehetősége, és él ezzel?
Hűtést igénylő élelmiszert használ az eladó az étel elkészítéséhez?
Van hűtési lehetőség az árusnál?
Tiszta a keze, a körme az eladónak?
Mekkora hőségben vásárolsz?
Tiszta környezetben csinálják az ételt?
A fenti dolgok apróságnak tűnnek, ám érdemes előrelátónak lenni, hiszen nem szerencsés egy esetleges hasmenéssel, hányással járó átmeneti forgalomból kivonást magunknak beszerezni. A tejtermékek és a húsok már szobahőmérsékleten 1-2 órán túl olyan baktériumok, vírusok tenyészetét jelentik hűtés nélkül a pulton hagyva, amelyek kárt okoznak az egészségünknek.
A fotó illusztráció a pixabay oldalról.