Vidéki otthon

Kolbászos pityókaleves

2024. augusztus 14. - Kóta Melinda

l1_1.png

Vannak megunhatatlan levesek.

Veletek is előfordult már, hogy töprengtetek fél órát azon az egyszerú kérdésen: mit főzzek ma a családnak?

Egy tartalmas leves a tikkasztó nyári forróságban is tápláló. Régi élelmiszer alapanyagunk már a burgonya. Vidéki nevén krumpli, amit időnként krumpinak is átnevezünk. De legviccesebb azért a pityóka kifejezés az én élelmiszer szótáramban.

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál házizsír
  • 2 nagy fej vöröshagyma felaprózva
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • fél zeller
  • fél karalábé
  • 1 l víz
  • 50 dkg cikkekre vágott krumpli
  • 2 db fehérrépa
  • 4 db sárgarépa
  • 20 dkg felkarikázott füstölt házikolbász
  • só, bors, petrezselyem, majoránna, babérlevél, pirospaprika a fűszerezéshez
  • fél paprika és fél paradicsom az ízesítéshez

Elkészítés:

1./ Kevés olajon a fokhagymát és a vöröshagymát enyhén sózva dinszteld meg. Amikor már a hagyma kicsit üvegesedni kezd, dobd bele az edénybe a füstölt kolbászt is. Amikor a kolbász is zsírt engedett, szórd rá az étel alapra a pirospaprikát, majd forgasd bele a zöldségeket.

 2./ Önts az ételre annyit vizet, hogy a hozzávalókat ellepje. Fűszerezd a levest ízlés szerint, és lassú tűzön főzd, hogy az ízek összeérjenek.

3./ Amikor a levesben már minden zöldség puhára főtt, szaggasd bele az 1 tojásból, lisztből és sóból készített házi csipetkét. Az ételt ropogós kovászos kenyérrel tálald.

Jó étvágyat kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://videkiotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr3418466675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása