Vannak megunhatatlan levesek.
Veletek is előfordult már, hogy töprengtetek fél órát azon az egyszerú kérdésen: mit főzzek ma a családnak?
Egy tartalmas leves a tikkasztó nyári forróságban is tápláló. Régi élelmiszer alapanyagunk már a burgonya. Vidéki nevén krumpli, amit időnként krumpinak is átnevezünk. De legviccesebb azért a pityóka kifejezés az én élelmiszer szótáramban.
Hozzávalók:
- 1 evőkanál házizsír
- 2 nagy fej vöröshagyma felaprózva
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- fél zeller
- fél karalábé
- 1 l víz
- 50 dkg cikkekre vágott krumpli
- 2 db fehérrépa
- 4 db sárgarépa
- 20 dkg felkarikázott füstölt házikolbász
- só, bors, petrezselyem, majoránna, babérlevél, pirospaprika a fűszerezéshez
- fél paprika és fél paradicsom az ízesítéshez
Elkészítés:
1./ Kevés olajon a fokhagymát és a vöröshagymát enyhén sózva dinszteld meg. Amikor már a hagyma kicsit üvegesedni kezd, dobd bele az edénybe a füstölt kolbászt is. Amikor a kolbász is zsírt engedett, szórd rá az étel alapra a pirospaprikát, majd forgasd bele a zöldségeket.
2./ Önts az ételre annyit vizet, hogy a hozzávalókat ellepje. Fűszerezd a levest ízlés szerint, és lassú tűzön főzd, hogy az ízek összeérjenek.
3./ Amikor a levesben már minden zöldség puhára főtt, szaggasd bele az 1 tojásból, lisztből és sóból készített házi csipetkét. Az ételt ropogós kovászos kenyérrel tálald.
Jó étvágyat kívánok!