A lekváros bukta kiváló párosítás gulyás és főzelék mellé egyaránt.
A pillekönyű tésztának titka van.
Nagyanyáim receptkönyve alapján a kalácstészta rendkívül puha lesz. A kóstolás pedig maradandó gasztroélményt okoz.
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt, 1 db tojássárgája, 1,5 dl langyos tej, 125 g élesztő, 2 csomag vaníliás cukor, 5 dkg finomított kristálycukor, csipetnyi só, 5 dkg puha vaj vagy margarin, ízlés szerint gyümölcslekvár a töltelékhez
Elkészítés:
1./ Az élesztőt kevés langyos tejjel, 1 csomag vaníliás cukorral, kevés sóval és liszttel felfuttatjuk, majd a zsiradék kivételével a hozzávalókat összedagasztjuk. A puha vajat ezt követően a tésztába dolgozzuk.
2./ A masszát letakarva 45 percig szobahőmérsékleten kelesztjük.
3./ A tésztát lisztezett felületre kiöntjük, és 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk. Éles késsel 10 db egyforma téglalapra felvágjuk, lekvárral megtöltjük, majd feltekerjük.
4./ A buktákat sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé tesszük, a tetejüket felvert tojáshabbal megkenjük, majd letakarva további 30 percet kelesztjük.
5./ A sütit 160 fokos sütőben 40 perc alatt megsütjük.
Jó étvágyat kívánok!
fotók: Kóta Melinda