Vidéki otthon

Pihe-puha lekváros bukta

2024. április 25. - Kóta Melinda

f_1.png

A lekváros bukta kiváló párosítás gulyás és főzelék mellé egyaránt.

A pillekönyű tésztának titka van.

Nagyanyáim receptkönyve alapján a kalácstészta rendkívül puha lesz. A kóstolás pedig maradandó gasztroélményt okoz.

Hozzávalók:

25 dkg finomliszt, 1 db tojássárgája, 1,5 dl langyos tej, 125 g élesztő, 2 csomag vaníliás cukor, 5 dkg finomított kristálycukor, csipetnyi só, 5 dkg puha vaj vagy margarin, ízlés szerint gyümölcslekvár a töltelékhez

Elkészítés:

1./ Az élesztőt kevés langyos tejjel, 1 csomag vaníliás cukorral, kevés sóval és liszttel felfuttatjuk, majd a zsiradék kivételével a hozzávalókat összedagasztjuk. A puha vajat ezt követően a tésztába dolgozzuk.

2./ A masszát letakarva 45 percig szobahőmérsékleten kelesztjük.

3./ A tésztát lisztezett felületre kiöntjük, és 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk. Éles késsel 10 db egyforma téglalapra felvágjuk, lekvárral megtöltjük, majd feltekerjük.

4./ A buktákat sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé tesszük, a tetejüket felvert tojáshabbal megkenjük, majd letakarva további 30 percet kelesztjük.

5./ A sütit 160 fokos sütőben 40 perc alatt megsütjük.

Jó étvágyat kívánok!

fotók: Kóta Melinda

A bejegyzés trackback címe:

https://videkiotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr1518389519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása