Októberben is jókedvet visz a szomorkás őszi napokba egy kis harapnivaló.
Kóstolni, gasztroélményeket szerezni, a konyhánkban ízekkel kísérletezgetni mindig tudunk. Elszántság és kreativitás kell csupán hozzá.
Időnként jólesik kilépni a megszokott formákból. Volt egy régi alapreceptem túrós pogácsára, amit rendszeresen készítettem, amikor gyorsan kellett valami harapnivaló otthoni mozizáshoz, vagy éppen hirtelen elhatározásból induló kiránduláshoz. Egy pici kiegészítéssel a pogácsa még finomabb és puhább lett.
Hozzávalók és elkészítés:
Gyúrjunk össze 25 dkg túrót, 25 dkg vajat, 25 dkg finomlisztet,1 kk sót, 1 kiskanál tejfölt, valamint 1 dkg nagyon kevés tejben felfuttatott élesztőt. A tésztát pihentessük 15 percig. Ezt követően sodrófával nyújtsuk ki, majd a két oldalát hatogassuk középre, és a masszát hajtsuk még félbe. Ezt a tevékenységet 15 perc múlva ismételjük meg.
A tésztánk tetejét többféle kiegészítővel szórjuk meg. Lehet ez darált mák, köménymag, tökmag, de nagyon finom rá a reszelt füstölt sajt is. A pogácsákat szaggassuk ki a megközelítőleg 15 mm vastagságra történt nyújtást követően, majd sütőpapírral kibélelt tepsiben 160 fokon süssük meg. A pogácsa napokig friss marad, de másnapra nem szokott megmaradni, annyira kapós.
Jó étvágyat kívánok!