Ez a kakaós csiga jellegében hasonlít az édes, fonott, krémes kalácsokra. A tésztája ugyanolyan puha, foszlós.
A sütemény sikeres elkészítésnek egyik titka a friss alapanyag.
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt, 1 db tojássárgája, 1,5 dl langyos tej, 125 g élesztő, 2 csomag vaníliás cukor, 5 dkg finomított kristálycukor, csipetnyi só, 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin, 3 dkg holland kakaópor, 2 dkg olvasztott vaj vagy margarin és 1 csomag vaníliás cukor a töltelékhez
Elkészítés:
1./ Az élesztőt kevés langyos tejjel, 1 csomag vaníliás cukorral, kevés sóval és liszttel futtasd fel, majd a zsiradék kivételével a hozzávalókat dagaszd össze. A puha vajat ezt követően dolgozd a tésztába.
2./ A masszát letakarva 45 percig szobahőmérsékleten keleszd.
3./ A tésztát lisztezett felületre öntsd ki, és 0,5 cm vastagságúra nyújtsd ki. Kend meg a 2 dkg olvasztott vajjal vagy margarinnal, amire hintsd rá a kakaót és a vaníliás cuktor. Éles késsel vagy pizzavágóval a tésztát egyforma csíkokra fvágd fel, majd egyenként tekerd fel.
4./ A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe tedd egymás mellé, a tetejüket felvert tojáshabbal kend meg, majd letakarva további 30 percet hagyd kelni.
5./ A sütit 160 fokos sütőben 40 perc alatt süsd meg. Vaníliamártással vagy porcukrozva tálald.
Jó étvágyat kívánok!