Krumplit nem csupán köretként, hanem főételként is szívesen fogyasztunk.
A burgonya felhasználása, fűszerezése és tálalása során engedjük szárnyalni a kreativitásunkat.
A népiesen pityóka néven ismert zöldségfélét több évszázaddal korábban még csak Dél-Amerikában termesztették. A gumó azóta világot látott, és napjainkra ízletes változataival honosította magát a népek gasztronómiájában. Főzve, sütve, fűszerezve, tésztába keverve is megállja a helyét a népek konyhájában.
A burgonyapüré gyakran steakek, halak kísérője a tányéron. A sós vízben megfőzött, majd áttört burgonyát kóstoljuk meg zúzott fokhagyma, tejföl és reszelt trappista hozzávalókkal keverve. Kiváló változat natúr csirkemell vagy halszelet mellé a füstölt sajttal és medvehagymával vagy snidlinggel, vajjal gazdagított változat is.
A zöldségekkel tálalt héjában sült krumpli kakukkfűvel, sóval, borssal és bazsalikommal gazdagítva diétás főételként is laktató párolt sárgarépával, brokkolival, karfiollal.
A burgonyasaláta köretként és savanyúságként is fogyasztható. A főtt, megpucolt pityókát vágjuk karikára, majd rétegezzük lila hagymával egy üvegtálban. Közben sóval, borssal ízesítsük, majd engedjük fel ecetes, enyhén cukros savanyúság lével. A tetejére öntsünk 1 kk olajat, és lefedve érleljük fogyasztás előtt fél napot a hűtőben.
A pirított szalonnás sült krumpli kakukkfűvel sült aprópecsenyével keverve rendkívül gusztusos. A kockára vágott burgonyát előfőzést követően forgassuk bele kevés fokhagymával, vöröshagymával és pirított szalonnával ízesített olajba. Már az illata elcsábít készítés közben egy kis kóstolásra.
A hasábburgonya mondhatni örök kedvenc, ám ajánlott frissen és gyorsan elfogyasztani, hogy a minőségromlást elkerüljük. A kolompér fogyasztásának változatai a burgonya gombócban, a rösztiben a tócsniban vagy a dödöllében tovább folytatódnak. De erről majd egy másik alkalommal mesélek. Jó étvágyat kívánok a kóstoláshoz.