Egy laktató, gazdagon tálalt leves pogácsáva tökéletes ebéd.
Kívánhatnánk vajon finomabbat a házias ételeknél? A bográcsban lassú tüzön készült ételt kóstolni klassz élmény.
Jóízűen kínálni és enni egy emberes adagot napjainkban már nem kicsi kihívást jelent. A sok okosság az egészséges életmódról ugyanis már-már kultusszá vált. Ám a tradicionális vagy magyaros ételek semmi sem veszítettek népszerűségükből. Egy adag hagymás bab – akarom mondani csipetkés bab – füstölt csülökkel vagy kolbásszal igazi vendégmarasztaló. Főleg amikor egy kis túrós vagy krumplis pogácsa is jut mellé.
Hozzávalók:
- 1 vöröshagyma felkockázva
- 2 gerezd fokhagyma felkockázva
- 30 dkg puha vörösbab
- 15 dkg felkarikázott füstölt kolbász
- 5 dkg kockára vágott főtt füstölt csülök
- 10 dkg csipetke
- 1 db zeller
- 2 db fehérrépa felkarikázva
- 2 db sárgarépa felkarikázva
- só, vegyesbors, pirospaprika, majoránna a fűszerezéshez
Elkészítés:
1./ Kevés zsiradékon a hagymát megdinszteljük, kevés pirospaprikával megszórjuk, és beleforgatjuk a hozzávalókat a csipetkén kívül. Az ételt vízzel felöntjük, hogy a húst és a zöldségeket elfedje.
2./ Az ételt fűszerezzük ízlés szerint, majd fedő alatt lassan főzzük, hogy az ízek összeérjenek, a hozzávalók omlóssá váljanak.
3./ A tojásból, lisztből és kevés sóból összegyűrt tésztát belecsipkedjük az ételbe, és még néhány percig enyhén összeforraljuk.
4./ A bableves kevés tejföllel tálaljuk.
Ropogós kovászos kenyérrel is tálalhatjuk a levest.
Jó étvágyat kívánok!
fotó: Kóta Melinda