Vidéki otthon

Mérgező szépségtől pompáznak a rétek

Mesés látványt adnak az őszi kikericsek

2024. szeptember 26. - Kóta Melinda

k0.jpg

A nyári forróságot követő esős időszaknak köszönhetően már lilában tündököl néhány helyen az őszi táj.

A népi nyelven kutyadöglesztőfűnek is nevezett őszi kikerics hazánk legmérgezőbb növényei közé tartozik.

Szépsége ellenére mérge halálos kóstolást követően minden élőlényre. A rétek káprázatát adó virágot a legelésző állatok is gondosan elkerülik. Így tudnak lila színben pompázni ősszel a legelők is.

k6.jpg

a.jpg

Bár a növény kisebb mennyiségben gyógyír, ma már egyre kevesebb alkalommal alapanyag a gyógyászatban. A virág szép látványa azonban lenyűgöző. Érdekessége, hogy tavasszal és ősszel is kihajt. Szeptember és október hónapokban virágjával találkozunk. Levelei csupán tavasszal láthatók.

Az őszi kikerics a görög mítoszokban is említésre kerül. Nevét valójában egy legenda szerint Médeia kolkhiszi varázslónő inspirálta, aki hírhedt méregkeverő volt. Ártalmas szerrel áztatott ruhadarabbal ölte meg gyermekeit és vetélytársnőjét is. A népnyelv szerint a varázsital földre hulló cseppjének nyomán jelentek meg az első kikcsericsek.

k2_1.jpg

Nagy tanulság, hogy nem minden jó, ami szép.

Jó kirándulást kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://videkiotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr10018500462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása