A legjobb ételek mindig azok, amiket saját magunk készítünk.
Három hozzávaló gondos összedolgozásából kevés só felhasználásval klassz alapélelmiszert kapunk.
A mindennapi kenyér dédanyáink idejében hatalmas mennyiségben készült Kemencében sütötték. Gyakran egész hétre dagasztottak tésztát a háziasszonyok a 8-10 fős családnak.
A férfiak kemény fizikai munkát végeztek. Ám minden nehézség ellenére a népi konyha legklasszabb alapélelmiszere a kovászos kenyér volt. Őseink nagy becsben tartották.
Hozzávalók egy 0,75 kg-os fehér kenyérhez:
- 100 g madre kovász
- 350 g víz
- 500 g kenyérliszt (BL 80)
- 12 g só
- 1 kk olívaolaj
Elkészítés:
1./ A lisztet a vízzel egy tálba tesszük, majd fél órán át állni hagyjuk. 30 perc után belecsipegetjük a kovászt, és csomómentesre dagasztjuk a tésztát. Ha nagyon ragad a massza, néhány csepp olívaolajat tehetünk bele. A kenyértésztát letakarva 45 percet ismét pihenni hagyjuk.
2./ A masszát kevés vízzel megspricceljük, majd beledagasztjuk a sót, és néhányszor megcsapkodjuk. Ezt követően a tésztát sziromhajtogatással meghajtogatjuk, és kiolajozott, lefedett tálban 45 percig kelesztjük. A hajjtogatásokat a pihentetéssel még háromszor megismételjük.
3./ A kelesztés után a kenyértésztát viizel lespriccelt sima felületre öntjük, óvatosan szétterítjük. A két oldalát behajtjuk középre, majd óvatosan feltekerjük a nyers alapanyagot, hogy kenyér formát kapjunk. Ruhával bélelt, kilisztezett szakajtóba tesszük a tésztát. Letakarva pulton 1 órát, majd 5-8 fokos hűtőben 1 éjszakát pihentetjük.
4./ A hűtőből kivett kenyeret metszés után 250 fokon előmelegített sütőbe tesszük lefedve, és 25 percig sütjük. Ezt követően a fedőt az edényről eltávolítjuk, és még 20 percig a kenyeret 210 fokon készre sütjük.
A kovászos kenyeret sok változatban készíthetjük. Az ízesített formájában kipróbálhatjuk a sülthagymás, a szárított paradicsomos vagy az olívás változatot.
Ugye kipróbálod? Jó étvágyat kívánok!
fotó és kenyér: Kóta Melinda