Vidéki otthon

Tippek kovászos kenyér készítéshez

A jó kenyérnek ropogós a héja és pille a bélzete

2022. május 30. - Kóta Melinda

kenyer.jpg

A legjobb ételek mindig azok, amiket saját magunk készítünk.

Három hozzávaló gondos összedolgozásából kevés só felhasználásval klassz alapélelmiszert kapunk.

A mindennapi kenyér dédanyáink idejében hatalmas mennyiségben készült  Kemencében sütötték. Gyakran egész hétre dagasztottak tésztát a háziasszonyok a 8-10 fős családnak.

A férfiak kemény fizikai munkát végeztek. Ám minden nehézség ellenére a népi konyha legklasszabb alapélelmiszere a kovászos kenyér volt. Őseink nagy becsben tartották.

Hozzávalók egy 0,75 kg-os fehér kenyérhez:

  • 100 g madre kovász
  • 350 g víz
  • 500 g kenyérliszt (BL 80)
  • 12 g só
  • 1 kk olívaolaj

Elkészítés:

1./ A lisztet a vízzel egy tálba tesszük, majd fél órán át állni hagyjuk. 30 perc után belecsipegetjük a kovászt, és csomómentesre dagasztjuk a tésztát. Ha nagyon ragad a massza, néhány csepp olívaolajat tehetünk bele. A kenyértésztát letakarva 45 percet ismét pihenni hagyjuk.

2./ A masszát kevés vízzel megspricceljük, majd beledagasztjuk a sót, és néhányszor megcsapkodjuk. Ezt követően a tésztát sziromhajtogatással meghajtogatjuk, és kiolajozott, lefedett tálban 45 percig kelesztjük. A hajjtogatásokat a pihentetéssel még háromszor megismételjük.

 3./ A kelesztés után a kenyértésztát viizel lespriccelt sima felületre öntjük, óvatosan szétterítjük. A két oldalát behajtjuk középre, majd óvatosan feltekerjük a nyers alapanyagot, hogy kenyér formát kapjunk. Ruhával bélelt, kilisztezett szakajtóba tesszük a tésztát. Letakarva pulton 1 órát, majd 5-8 fokos hűtőben 1 éjszakát pihentetjük.

4./ A hűtőből kivett kenyeret metszés után 250 fokon előmelegített sütőbe tesszük lefedve, és 25 percig sütjük. Ezt követően a fedőt az edényről eltávolítjuk, és még 20 percig a kenyeret 210 fokon készre sütjük.

A kovászos kenyeret sok változatban készíthetjük. Az ízesített formájában kipróbálhatjuk a sülthagymás, a szárított paradicsomos vagy az olívás változatot.

Ugye kipróbálod? Jó étvágyat kívánok!

fotó és kenyér: Kóta Melinda

A bejegyzés trackback címe:

https://videkiotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr4418416903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása