A zöldségágyon sütőben párolt füstölt sonka különleges gasztroélményt ad.
A zöldfűszerekkel összeérnek, és a hústól enyhén füstössé válnak az ízek. Az egytálétel szaftja pedig tunkolnivaló.
Retro és nosztalgikus egyszerre az étel, amikor krumpli, hagyma és füstölt házisonka egy tálba kerül. A nyolcvanas évek egyik kedvenc vacsorája volt sok embernek. Egytálételt kemencében lassú tüzön készíteni a legjobb. Ám kemencehiány esetén sem kell elkeserednünk. A fedett kerámiaedényekben vagy tepsiben sütött ételek is nagyon ízletesek.
Egy borongós délutánon épp aktuális lehet sok zöldség vitaminnal és egy kis füstölt sonka. Egy tepsit kevés olajjal kenjünk ki, mad halmozzunk bele felkockázott krumplit, vöröshagymát, fokhagymát, padlizsánt, valamint felkarikázott sárgarépát.
Az ételt kevés sóval, borssal, bazsalikommal, kakukkfűvel és tárkonnyal fűszerezzük, és tegyük rá a füstölt sonka szeleteket. A ragut alufóliával letakarva kevés vízzel leöntve 140 fokos sütőben két órán keresztül pároljuk, majd 15 percig pirítjuk.
A szaftos egytálételt friss házikenyérrel tunkoljuk.