Az ünnepi hagyományokat kicsi innovációval emlékezetesebbé tudjuk tenni.
Új ízek és formák kipróbálásának mindig ideje van.
Húsvét idején a kalács készítés az ünnepre hangolódás része. A jó recept eredményeként megsütött pékáru napokig friss marad sós, valamint édes ízesítéssel egyaránt. Ám a tálalás is fontos, hogy ne nélkülözze az eleganciát. A finom illat és az ízharmóniák megkoronázzák a tradicionális étkezést.
A tésztát fonatokon kívül sokféleképpen alakíthatjuk. Az egyik legnépszerűbb forma az egyszerű csavarást követően a koszorú. A sós kalácsot pirított sonkával vagy tojással, az édes süteményt színes cukorkákkal, csokoládéval, gyümölcsszósszal díszítsük.
Krémes kalács készítése esetén a feltekert, ízesített részeket fonjuk össze. A csoki-vanília, a töltetlen és lekváros fonatok keveredése is nagyon finom. Amikor sós ízt szeretnénk kóstolni, zöldfűszeres, medvehagymás vagy fokhagymás sajtkrémet készítsünk.
A formázásnál apró gombócokat vagy háromszögeket is hajtogathatunk, és választott alakzatban egymás mellé helyezve újabb szép látványt kapunk.
Aki bonyolultabb formákat is szívesen kipróbálna, az a tésztából készítsen 8 vékony szálat. 4-4 szálat derékszögben fűzzön át egymáson, majd a szabadon lévő végeket hajtsa úgy, hogy kör formát kapjon.
Jó húsvéti készülődést kívánok!