Vidéki otthon

Fonott krémes kalács

2024. október 28. - Kóta Melinda

jo.png

A bágyadt októberi napsütésben jólesik egy szelet puha kalács.

Szeszélyes idén az őszi időjárás. Tombol az indián nyár, máskor a tél előjelét tapasztaljuk az éles, hideg szél nyomán.

Egy izgalmas regény, némi forró rumos csokoládé és egy szelet fonott kalács azonban a legzordabb napokat is megédesíti.

Hozzávalók:

25 dkg finomliszt, 1 db tojássárgája, 1,5 dl langyos tej, 125 g élesztő, 2 csomag vaníliás cukor, 5 dkg finomított kristálycukor, csipetnyi só, fél citrom reszelt héja, fél narancs reszelt héja, 4 dkg puha vaj vagy margarin, ízlés szerint őtölt dió és fahéj keveréke a töltelékhez

Elkészítés:

1./ Az élesztőt kevés langyos tejjel, 1 csomag vaníliás cukorral, kevés sóval és liszttel felfuttatjuk, majd a zsiradék kivételével a hozzávalókat összedagasztjuk. A puha vajat ezt követően a tésztába dolgozzuk.

2./ A masszát letakarva 45 percig szobahőmérsékleten kelesztjük.

3./ A tésztát lisztezett felületre kiöntjük, 3 részre olsztjuk és 2 részt 0,5 cm vastagságúra kinyújtunk.Ezeket olvasztott margarinnal megkenjük, a diós-fahéjas-cukros keverékkel megszórjuk, feltekerjük. Az üres tésztát a töltött részekkel szorosan összefonjuk.

4./ A kalácsot sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét felvert tojáshabbal és cukros langyos tejjel megkenjük, majd letakarva további 30 percet kelesztjük.

5./ A sütit 160 fokos sütőben 40 perc alatt megsütjük.

Jó étvágyat kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://videkiotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr1718718196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása