Vidéki otthon

Szívbemarkoló alkotásokkal emlékezik ádozataira Szombathely

Több mint háromezer szombathelyi életet pusztítottak el Auschwitzban

2024. július 04. - Kóta Melinda

ablak.jpg

A döbbenet némaságában a képek beszélnek.

Az emberi élet megsemmisítése, elpusztítása, a tudatosan szervezett tömeggyilkosság soha nem évül el.

Megtörtént címmel nyílt festménykiállítás Szombathelyen 2024. július 4-én, 80 évvel a vasi megyeszékhelyen felállított gettó teljes kiürítésének évfordulóján. Az összegyűjtött magyar zsidó lakosságot gyermekekkel, csecsemőkkel, idősekkel együtt az Auschwitz-i halálvonat vagonjaiba embertelen körülmények között bezsúfolták, és útnak indították. Közülük csupán néhány százan tértek vissza. 3115 ártatlan embert gyilkoltak meg a nácik.

v1_1.jpg

Az Írókéz Galériában érkezésemkor a helyet Szász Endre festményei uralták. A kurátor Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművészen kívül ketten voltunk a térben. Ám az áldozatok vérének kiáltása, a könyörgések, a halálsikolyok, a félelem és a krematóriumok füstjének bűze a megmaradt csontok látványának képzetével mind-mind ott volt körülöttünk. Szívbemarkoló módon jelenítik meg a művek a náci haláltábor valóságát.

nyito.jpg

A kiállítóteremben a falakon Szász Endre alkotásain kívül Deim Pál, Dési Huber István, Kondor Béla, Krón Jenő és Ország Lili festményei láthatók.

m2_1.jpg

h.jpg

A festmények tárlatának kísérő rendezvényeként a résztvevők a Szombathelyi Zsidó Hitközség épülete előtti Batthyány téren Kardos Tamás fotóművész Auschwitzban készített fényképeit tekinthetik meg. A Mementó című kiállítás a haláltábor kiragadott pillanatait ábrázolja azzal a művészi képességgel, amely alkalmas az emlékeztetésen túl arra is, hogy empátiánkat életben tartva felfogjuk, mi is ott lehettünk volna.

Közel 600 ezer magyar ember élete semmisült meg a II. világháború idején koncentrációs táborokban egy gyilkos gépezet működtetésének nyomán.

v3.jpg

k.jpg

v2_1.jpg

v6.jpg

v8.jpg

v4.jpg

MEMENTÓ!

Egyetlen emberre sem tekinthetünk elvont fogalomként. Ehelyett minden emberben egy egész világot kell látnunk a maga titkaival, a maga kincseivel, a maga gyötrelmeinek forrásaival és apró diadalaival. | Elie Wiesel

v9.jpg

Soha többé Soá!

Kurátor: Tóth Csaba

A festmények Szász Endre művei. A fotókat Auschwitzban Kardos Tamás készítette. A  kiállítás a Szombathelyi Zsidó Hitközség, a Szombathelyi Képtár és az Írókéz Galéria közös szervezésében valósult meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://videkiotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr9218441675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása