Vidéki otthon

Siena, a sokoldalú toszkán város

A sikátorok és a katedrálisok az ókori Róma hangulatát is megelevenítik

2024. augusztus 07. - Kóta Melinda

si1.jpg

Toszkána Itália leghangulatosabb tartománya.

Az ókori falak művészetet és legendákat is rejtenek.

Nemrég kaptam lehetőséget arra, hogy végre kicsit körül nézzek Toszkánában. Ilyenkor bizonyára mindannyian igyekszünk a lehető legtöbb helyre eljutni, és maradandó élményeket beszerezni. Nekem sikerült. Bár nem teljesen úgy, ahogy elképzeltem.

Melyikünk ne hallott volna már egykori tanulmányai során Róma alapításáról? Romulus és Remus mítosza a mai napig eleven. Nos, utóbbi ikerfiú családjának története egy régi legenda szerint Sienához kapcsolódik.

si2.jpg

Az első mendemondák Remus fiairól jelentek meg. A népnyelv sztorija szerint a fiatalok egy fehér illetve egy fekete lovon menekültek el Rómából. A monokróm színvilág ezért jelent meg Siena zászlajában és címrében egyaránt.

Korábbi régészeti leletek alapján Sienát az etruszkok alapították, és Augustus császár idejében lett római provincia. A történelem viharainak pora ráragadt a településre. Időztek itt a lombardok, a frankok dinasztiája. Váltakoztak a lovagi, a grófi családok a helyszínen. A viszontagságos évek alatt a város helyzetét a 13. század közepén a pestisjárvány súlyosbította. A város arculata ennek ellénre az évszázadokkal korábbi formáját lényegében megőrizte.

Ottjártunk alatt az eredeti célunk az volt, hogy minden művészeti, építészeti értéket és emléket megnézünk. Megtudtuk, hogy Siena számos festőt, 3 pápát, költőt és muzsikus is adott a nagyvilágnak. Az egyik legbizarrabb egyházi személyiség II. Piusz volt, akinek a regnálása még egy teljes hónapig sem tudott megvalósulni. 26 napig regnálhatott.

Siena pazar látnivalói között ott vannak a színes épületek, a kissé romantikus, ám szűk utcák, és a középkori hangulat. Ebben a közegben sétálva nekünk is szárnyalt a képzeletünk. Végül a realitás talaján igyekztünk állni, miután némi parkolási bírságot végül 24 órás díjjá sikerült alakíttatnunk a helyi hatóság képviselőjével.

Az egyik legkülönlegesebb látnivaló a városban a Duomo, melyet a világ legszebb templomai közé sorolnak. A fehér-fekete csíkokkal is díszített katedrális egyik oldalszobájában elhelyzkedő Piccolomini könyvtárat Pinturicchio reneszánsz festő freskói díszítik.

si3.jpg

A dóm látogatást követően utunk a város kagyló formájú fő terére, a Piazza del Campora vezetett, ahol a helyi ízeket is kipróbáltuk egy ebédbe zárva. Sikerült megtanulnunk, hogy a helyi paradicsomleves formája és íze sem hasonlít a magyar ételre, és a olaszország szerte a tésztákat is eltérő módon tálalják.

si6.jpg

A hely ennek ellenére lenyűgöző. A közelben magasodik a Városháza harangtornya, melyet a 14. század közepén közel 10 évig építettek. Miután a körülnézéssel, a csodálkozó bámészkodással rengeteg időt eltöltöttünk, bőven maradt még látnivaló, ami miatt lehet, hogy visszatérünk. Kiderül....

si5.jpg

Jó csámborgást kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://videkiotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr7518462147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása